Shopping cart

0
  • 0 item

No products in the cart.

 Радионице змијањског веза

2024. година је година коју проводимо у знаку прославе прве деценије змијањског веза од како се налази на UNESCO-вој листи нематријалне културне баштине као прво свјетско нематријално добро са простора Босне и Херцеговине.

Уласком на ову листу само се потврдило оно што смо сви осјећали, колико је овај наш вез јединствен, те су чланице нашег Удружења одлучиле да цијелу годину посветимо промовисању веза и едукацији која је намјењена свима онима који су заинтересовани да науче ову изузетну вјештину.

Прве радионице су биле намјењене за студенте, средњошколке и млађе незапослене суграђанке. Због изузетне заинтересованости ове године оформили смо двије групе полазница које су жељеле не само да савладају технику израде змијањског веза, него да се упознају са свим оним што стоји иза ове јединствености.

План и програм смо прилагодили свима тако да су наше полазнице без проблема лако савладале покрстицу, провлак, зрнчање, како да се снађу на платну и све оне мале финесе по чему је овај вез препознатљив.

Посебно нас је обрадовао позив на сарадњу са Друштвом учитеља Републике Српске. Учитељице су показале заинтересованост да савладају технику израде веза и изашле смо им у сусрет. Одржавале смо четири радионице на Философском факултету а наших 15 учитељица из Бања Луке и околине без тешкоћа прихватиле су улогу ученица и савладале су основе технике везења.

Чланицама Дуге ова сарадња је била посебно драга јер смо свјесне да ће ово стечено знање бити  пренесено на ученике основних школа и можда баш међу њима чучи талент неке велике везиље или умјетника који ће змијањском везу дати неку нову сасвим другачију и посебну димензију.

 Овог љета у плану имамо и Малу школу змијањског веза  коју реализујемо већ четврту годину за редом гдје наши школарци, дјеца од другог до деветог разреда основне школе, имају могућност да савладају технику змијањског веза,  да посјете Музеј Републике Српске, Народну и Универзитетску библиотеку РС са спомен собом Перту Кочићу, те да се упознају са бањалучким  храмом културе Банским Двором.

Морамо да се похвалимо да већ имамо велик број заинтересованих ученика Основне школе који желе да свој љетњи распуст искористе учећи змијањски вез.

Наше радионице, исључиво змијањског веза, су бесплатне а наши инструктори са великим задовољством, стрпљењем и преданошћу преносе своја знања и искуства свима онима које занима змијањски вез .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish