Korpa

0
  • 0 Proizvod

Nema proizvoda u korpi

Васкрс, највећи хришћански празник је вријеме када се окрећемо породици и заједништву.

Свако од нас се труди да испоштује основне вјерске и народне обичаје, а неки баш на тај дан стварају своје личне или породичне традиције.

Тако и Дуга поштујући народне обичаје, ствара традицију и већ трећу годину за редом на Велику суботу своје суграђане и туристе обрадује даривањем врећица за чуваркућу.

Чланице Удружења ове године поклониле су 170 врећица чуваркућа на Великом васкршњем пикнику у организацији Градске управе.

Жеља нам је била да се захвалимо свим вјерним пратиоцима који су нам подршка у нашим покушајима и који нас бодре у свим нашим подухватима, али и свима онима који ће то тек постати. Циљ нам је да празник побједе живота над смрћу уљепшамо нашим културним наслијеђем.

Врећице су украшене мотивима змијањског веза, нашим највећим нематријалним културним благом који је због својих јединствености доспио на UNESCO-ву листу нематријалне културне баштине.

У нашој традицији је да се торба или новчаник никада не поклањају празни тако смо врећице напуниле чоколадним јајима, на радост малишана, а када се испразне служиће својој основној намјени , „чуваће“ чуваркућу до идућег васкрса.

Са великом љубављу и преданосшу израдиле смо кесице чуваркуће да би постала дио васкршњег весеља и да сваког од вас подстакнемо да размислите шта је то ваша породична или лична традиција на овај највећи хришћански празник.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

bs_BABosanski