Korpa

0
  • 0 Proizvod

Nema proizvoda u korpi

 У сусрет васкршњим празницима:

Радионица украшавања васкршњих јаја метохијском шаром

Ускоро нам стижу васкршњи празници и са великом ужурбаношћу припремамо се да што радосније прославимо побједу живота над смрћу.Васкршњи празници су незамисливи без шараних васкршњих јаја.

 Зато смо у Етно кући „ Дуга“ приредили радионицу украшавања јаја метохијском шаром.

Радионица је била намјењена за наше чланице, а ову  надасве интересантну технику представила нам је Јована Бојанић.

Јована је у Бања Луку стигла са Метохије, тачније из Ораховца, прије годину дана и то због љубави.

Упознала сам је тако што је дошла код нас да би научила да везе змијањски вез. Јована, иако је економиста по струци, велики је поштовалац традиције и културног нематријалног насљеђа Ријеч по ријеч, прича по прича и сазнајем да је Јована врсни познавалац технике украшавања васкршњих јаја која је карактеристична за Метохију.

Са великом несебичношћу пристала је да своје знање подијели са нама, чак је успијела набавити „инструмете“ за шарање јаја која се зове шараљајка, али идемо по реду.

Васкршња јаја на Метохији се традиционално украшавају пчелињим воском и боје црвеном бојом. Свјетлија јаја се исцртавају посебним „инструментом“ који се зове шараљајка –  то је дрвена држалица на коју је причвршћена метална писаљка која је нешто дебља од игле, врх шараљајке је обмотан памучним концем. На полеђини главе држалице налази се удубљење у коју се постави комадић воска и  главу шараљајке прислонимо на свијећу да би се восак отопио. Памучна пређа се натапа и полако можемо почети са писањем по јајима.

Најчешћи мотиви су: стилизовани крст, гранчице са лишћем, цвијеће, корпе цвијећа, гранчице лозе и слично. Морам да признам да је Јована прави мајстор и да смо је тешко отпратиле.

Васкршња јаја  на Метохији  почињу да се шарају већ средином Великог поста а боје се на Велики четвртак. Домаћица устаје прије свитања и боји се прво јаје „страшник“ како у Ораховцу зову чуваркућу. Сва јаја се боје црвеном бојом која синболизује васкрсење Богомладенца. Мушки чланови породице који нису ожењени на овај највећи хришћански празник на поклон од својих бака, мајки и сестара добијају васкршње јаје са својим именом да би се лакше оженили те да им супруга буде вриједна и радна. Домаћице се надмећу која ће да ишара љепше и богатије јаје, а она се поклањају комшијама, рођацима и свим добронамјернима који улазе у дом на овај велики празник.

Заиста смо уживале слушајући нашу инструкторку о обичајима и традиционалном начину живљења на Метохији који полако изумиру јер стари више немају коме своје знање да пренесу. Већина млађих се, из свима знаних разлога, иселила са ове плодне и посвећене земље. Причала нам је о родитељима, сестрама и брату о љепоти породичног живота чак и у овим несугурним верменима.

Са том причом остале смо до дубоко у ноћ. Јаја смо обојиле а на вама је да одлучите како су нам успјела.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

bs_BABosanski