Korpa

0
  • 0 Proizvod

Nema proizvoda u korpi

 Ноћ тврђава и Дуга

Камена кућа и Тврђава Кастел 10. маја 2024 били су мјесто окупљања љубитеља прошлости и традиције.

Тамо гдје су љубитељи традиције ту су и чланице ХУЖ „Дуга“.

 Манифестација европског карактера „ Ноћ тврђава“ већ се трећи пут одржава у каменом срцу Града. Жеља организатора је да тврђаве бар на један дан постану мјеста промоција традиције, културе и оживљавања прошлости. Организатор овогодишње манифестације је Витешки ред „Чувари копља Св.Ђорђа“, а покровитељ догађаја је Градска управа.

Ова манифестација је дио Европског пројекта FORTITUDE, а проводи се у 6 земаља: Србија, Хрватска, Црна Гора, Румунија, Чешка и Босна и Херцеговина.

Циљ манифестације је побољшати културно-туристичку понуду у градовима који имају тврђаве и које су проглашене матријалном културном баштином, те подићи свијест о потенцијалу културне баштине као генератора развоја културног туризма.

Наше Удружење се представило : најдужим традицјоналним пешкиром на свијету извезеним у змијањском везу; изложбом фотографија која прати ток овог подухвата; представили смо технике старих заната и вјештине женских ручних радова. Изложбом сувенира, кућног текстила и креативне индустрије инспирисане традицијом, жељели смо да покажемо како је традиција неисцрпни извор инспирације умјетницима. У 19.00 часова приказан је документарни филм „ Дугин плес по платну“ који говори о нашем Удружењу и свим пустоловинама које су нас пратиле при покушају постизања свијетског рекорда.

Одржале смо двије радионице на којима су најмлађи суграђани имали могућност да се упознају са нашим највећим нематријалним културним добром, змијањским везом.

Било нам је велико задовољство и част да учествујемо у овој манифестацији и да дамо свој допринос у очувању традиције, историје и оживљавању прошлости.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

bs_BABosanski